torsdag 13 november 2014

Trip trapp

Efter flera offert-förfrågningar hos ett antal mark-mur-stensättare kunde vi konstatera att våra trappor upp till huset nära nog skulle ruinera oss. 70 års små rörelser i marken hade orsakat flera ganska rejäla sprickor i betongen i den stora trappan och trapporna på själva huset vid entrédörren hade farit väldigt illa med vatten som gått ner i håligheterna och förvandlats till sprängdeg vintertid.

Riktigt illa, konstaterade fackmännen som var här och tittade. En av dem knackade på trappan med sin skruvmejsel och det ihåliga ljudet som studsade tillbaka bådade inte gott...  En menade att det enda rätta var att riva och bygga nytt. En annan vågade inte ge ett fast pris men gissade på tre mans arbete i minst två veckors tid. Summan vågade han inte sia om.

Men så fick jag tag i en firma som verkade seriös och bra. Men när jag blev uppringd av killen som skulle komma och titta fick jag onda aningar. Han pratade engelska med slavisk brytning och direkt slog mina fördomar till och skrek - Fuskande polacker utan kollektivavtal! Men tänkt så fel man kan ha. Martin var visserligen från Litauen men hjälp så duktig han var! Noggrant gick han igenom varje centimeter av trapporna, visade och diskuterade, fotograferade och dokumenterade. Några dagar senare fick vi en offert med en rimlig summa som vi också accepterade.

För två veckor sedan började de. Killarna som var här pratade varken svenska eller engelska, men all kommunikation gick genom Martin som fortfarande var lika noggrann och informerade oss löpande om vad som hände. Jag kollade upp en extra gång att han faktiskt var anställd av firman och att allt gick rätt till. Vid ett tillfälle knackade han på dörren och undrade om jag möjligen skulle vilja vara så vänlig och ta in katten om den var vår... Jag tittade ut bakom honom och såg en serie trippande tassavtryck i den våta cementen och den lätt uppgivna blicken hos mannen som just sett sitt arbete förstöras av en enveten kattdam. Lika delar irriterad, skamsen och full i skratt jagade jag rätt på kreaturet och förpassade henne ner i källaren.

Idag blev arbetet klart och vi är så nöjda! Trapporna är hela och fina utan kattspår och nu väntar bara målningsarbete och renovering av räckena men det får bero till våren. Slutet gott, allting gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar