tisdag 14 mars 2017

Projekt Badrum

I vårt lilla hus finns en källarvåning om ca 90m2. I denna källarvåning ryms två rum, en tvättstuga, en verkstad, matkällare samt ett mindre badrum. När vi flyttade in i huset hölls dörren till detta badrum nogsamt stängd.

Under det glada 60-/70-talet hade en tidigare ägare kommit på den finfina idén att inreda hela källaren med snajsig bilhandlarpanel av senaste snitt. Badrummet var inte undantaget. Man la på ny mosaik på golvet, spikade upp regelverk i trä direkt mot betongen och fäste tunna skivor organiskt material därpå. Så piffigt!
Badrumsmöblerna uppdaterades givetvis också, och det vackert ljusblå badkaret, handfatet och toaletten gjorde sig alldeles ypperligt i ljuset av två väggarmaturer med färgat glas i kupan, mot de mörka träväggarna.
Under denna era ersattes funktionalismen av devisen "form före funktion" och därför var det heller ingen som ifrågasatte resultatet av att år efter år, skvätta vatten på panelen.

När vi flyttade in blev det snabbt uppenbart. Det stank i det där badrummet. Det luktade som om någon dött därinne. Den vidriga odören trängde upp genom trappan till övervåningen och därför hölls dörren till badrummet stängd tills vi tog tag i saken och helt sonika rev ut hela inredningen ner till betongen. När taket (en blandning av träull pappersstrimlor, puts, hönsnät och all annan upptänklig armering) var rivet, tog det flera timmar innan dammet lade sig.

Ungefär vid samma tid blev vi tvungna att byta ut avloppsrören i källaren och hela golvet grävdes upp och blottlade stammarna som dragits på de märkligaste sätt.

J passade på att dra elen och fick då skära ut delar ur väggarna med vinkelslip. även det dammade så att han fick ta långa pauser med jämna mellanrum för att återfå någon form av sikt därinne. Allt detta tråkiga och tidsödande underarbete tog flera månader att genomföra.

Efter det tog vi in en veteran för att putsa upp väggarna, som nu såg ut som en schweizer-ost. Det tog ytterligare ett par veckor och sedan blev det dags för flytspackel, tätskikt, golvvärme, tak och montering av lampor.

Och sedan började det roliga! Förra helgen påbörjade vi kakelsättningen. Det går undan när man väl får upp farten och trots att väggarna buktade åt än det ena, än det andra hållet så såg faktiskt resultatet inte så tokigt ut. När det kommer fog på och badrumsmöblerna är på plats kommer det bli superfint!

Nu fortsätter vi nästa helg och så får vi se hur långt vi kommer, men glädjande nog så känns ett nytt badrum till påsk inte längre som en omöjlighet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar