onsdag 13 april 2011

Operation trädgård

Mitt i renoveringen av badrummet bestämde vi oss för att ta ner en stor och vildvuxen tall i trädgården. Det aktuella trädet var en tvåarmad best som stod mellan två luftburna telefonledningar varav den ena ledde in till grannens hus. Under blåsiga dagar kunde vi se hur den vajande kronan touchade ledningen på ett oroväckande sätt, Placerad på gränsen mellan oss och grannen kändes det inte optimalt att själv ge sig på den.


Min kära sambo, som är en sann optimist och med den sköna devisen: ingenting är omöjligt som mantra, ville givetvis själv gå loss på eländet med sin motorsåg men där satte den förnuftiga (och försiktiga) Helena stopp.


Det blev en arborist som fick åta sig uppdraget att i sektioner såga ner tallen. Det gick bra, men när den var nermonterad i mindre delar, uppskattade vi den nya ljusa utsikten såpass att vi genast kompletterade avverkningen med att själva ta ner en något mindre tall och två rangliga björkar.


Det blev väldigt bra, men efterarbetet har nu tagit en vecka. Hela föregående helg stod jag vid den inlånade trädgårdskvarnen och matade ner grenar, tallris, kottar och kvistar. Det kändes väldigt bra att höra maskinen tugga ner allt till grovt flis och se valsen jobba. När behållaren blev full tömde vi ner den i den tråkiga slänten där det mest växer kirskål och annat ogräs. Hoppas att de sura tallbarren kväver det.


Alla stora bitar av stammen ska nu kapas och sedan klyvas till lagom stora vedträn. Sedan ska allt staplas i vedbon och där ligga och torka i minst ett halvår. Därefter... är det bara resten kvar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar