måndag 13 januari 2014

Inskolning

Femton små personer springer runt i lokalen. De leker, bygger, låtsasäter, river ut leksaker, klättrar, hoppar, tar ifrån kompisen en kloss, blir i nästa stund själv av med dockan.

De två äldsta flickorna leker med varandra. De är snart tre år. Lilla E vill gärna vara med de "stora" men blir bryskt undanskuffad. De springer ifrån henne och leker själva i ett hörn. Hon blir inte ledsen utan byter snabbt fokus till något annat. Hon undersöker, tittar, känner och smakar på sin omgivning. En liten pojke blir ledsen och blir upplyft i en famn. Lilla E springer vidare in till mjuka mattan för att hoppa.

Efter en stund är det dags för samling och sångstund. Lilla E vill inte alls sitta med de andra barnen på golvet. Hon vill hellre öppna lådor och skåp i köket. Hon ser att det finns frukt på bänken och blir arg när hon inte får. De andra barnen har börjat sjunga namnsången och då kommer lilla E och vill vara med. Hon gör rörelserna och klappar händer när de sjungit klart.

Lådan med sångkorten går runt. Lilla E får börja. Först knackar man på lådan, sedan öppnar man och får välja ett kort med en bild på. Hon väljer det som ligger överst med en tre spöken på. De läser ramsan om spöket i kör. Men Lilla E har så svårt att sitta still. Hon springer iväg medan lådan går varvet runt bland de andra barnen och de sjunger om ekorrar, kossor, elefanter och hästar.

När sångstunden är klar är det dags för frukt. Äntligen! Lilla E tränger sig fram mot faten och grabbar åt sig en näve bananskivor och två rejäla clementinklyftor. Hon älskar frukt! Med munnen full förser hon sig från fatet igen och smackar belåtet.

Nu ska alla barnen ut på gården. Fröknarna tar ut dem i tamburen tre och tre för att klä på dem overaller, mössa, vantar och tjocka stövlar. Lilla E får vänta på sin tur. Varje gång dörren öppnas smiter hon ut men blir milt tillbakavisad. Inte ännu!

Äntligen är det hennes tur. Hon sitter på bänken och får på sig tjock tröja, overall, mössa och var är vantarna nu då? De är borta. Har något annat barn fått fel? Hon får låna ett par andra men de sliter hon av sig så fort hon kommit ut.

Men så hittar en av fröknarna hennes vantar i sin jackficka. Där har de legat sedan i fredags då lilla E också tyckte att vantar var onödigt.

Ute är det kallt. Flera minusgrader har det blivit och en del leksaker har frusit fast. Lilla E vill ha en boll som ligger på botten av en låda men bollen sitter fast. En av fröknarna säger att de ska leta upp en annan boll.

- Hej då, nu går mamma.

Lilla E bryr sig inte alls. Hon är redan på väg mot nästa leksakslåda på jakt efter en annan boll.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar