tisdag 23 november 2010

Fröken katt


J har en katt. En väldigt trevlig och personlig katt.

Saga är ung, bara ett år och fortfarande tämligen lekfull. På kvällen sträcker hon ut sig i soffan på sin inmutade plats och dåsar, kisar med ögonen och spinner. Hon slumrar och utstrålar ett fantastiskt lugn, endast med avbrott för matpauser. Hon sträcker lättjefullt på sig, tvättar sig noga och studerar omgivningen en stund. Hoppar ner från soffan med ett elegant skutt och strövar med hög svansföring in i köket. En kort stund senare hör man ett kraftigt knastrande från matskålen. Jag visste inte att kattmat var så högljudd...

Vid läggdags kommer hon tyst, på mjuka pälsförsedda tassar, och hoppar upp i sängens fotända. Efter ett varv, ibland två lägger hon sig ner och inleder kvällsbadet. Hon tvättar sig minutiöst. Överallt och länge. Sträcker ut sin smäckra kropp och blir nästan dubbel så lång. Sedan spinner hon...

Fröken katt tycker om att bli kliad bakom öronen och käkarna, under hakan och ovanpå huvudet. Men inte på kroppen. Om man stryker henne över pälsen tittar hon förebrående på en, suckar och börjar tvätta sig. Förtretad över att blivit nedsmutsad, eller rufsad i pälsen av en människohand.

Hon sover ihoprullad som en liten boll men vaknar på natten och är hungrig. Hon hoppar ner med en tyst duns, släntrar ut i köket och äter igen. Krasandet fortplantar sig i tystnaden. Sedan kommer hon tillbaka, hoppar upp och kliver omkring på täcket för att hitta den perfekta platsen. Tvättar ansikte och tassar efter sin nattliga måltid.

På morgonen är hon extra gosig. Hon gäspar stort och blottar sina huggtänder som det rovdjur hon faktiskt är. Men hon påminner mer om ett kramdjur. En trött, varm och gosig pälsboll som spinner som en liten motor. Tills hon får nog av kelande och resolut lämnar rummet.

Saga har en egen dörr, men går helst igenom huvudentrén. Hon sitter fint i hallen med svansen ringlad runt tassarna och väntar på att personalen ska öppna för henne. Hon kikar ut och vid blöt väderlek vänder hon upp sitt lilla huvud och blänger missnöjt på människan som öppnat dörren. Kikar ut och tar trevande några steg ut på trappan. Hon avvaktar några sekunder innan hon tvärvänder och smiter in igen. Istället går hon in på toaletten och använder kattlådan som annars står orörd. Hon tvättar sig noga efter besöket, äter lite till och återgår sedan till sängen för att åter dåsa bort en stor del av dagen. Hon måste samla krafter för att hälsa människorna välkomna när de kommer hem från jobbet. Och kanske är detta en sådan dag då hon fångar en mus som hon i triumf bär in i huset och stolt förevisar sina människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar