onsdag 9 november 2016

Ve oss...

Trump vann... Som jag anade.
Majoriteten av Amerikas befolkning valde att lägga sin röst på en högljudd populistisk retoriker med rasistiska, kvinnofientliga och krigshetsande inslag. Känns det bekant? Hej Tyskland 30-tal!

Så vad händer nu?

En kollega konstaterade att Trump möjligen kommer att dämpas eller rentav hejdas i sin galna reformiver av sin stab och övriga i senaten, så att inrikespolitiken kanske håller någorlunda vettiga former. Kanske...

Han har lovat att öppna upp gamla nedlagda kolgruvor och riva upp klimatavtal och överenskommelser om utsläpp. Miljöarbetet tog just ett gigantiskt kliv bakåt. Han har lovat generösare vapenlagar och vill omgående bygga en mur mot Mexicos gräns samt utvisa några miljoner människor av annan etnisk härkomst. The Land of freedom blev just lite mindre fritt. Glöm Obama-Care och sjukvårdsreformer. Glöm jämställdhetsarbete och samarbete.

Men vad händer i relationerna till andra stater? Trump i möten med representanter för Kina, Ryssland eller Arabstaterna? Kommer han att bete sig respektfullt eller klampa på genom att uttala sig klumpigt, kränkande eller rentav uttala hotelser? Ingen vet. Kan någon hålla i kopplet på bandhunden som skäller och visar tänderna? Vem hindrar honom från att pilla på avfyrningsmekanismen för landets kärnvapenarsenal?

Det är i sanning en sorgens dag... Sannolikheten att vi kommer att få uppleva ett nytt världskrig under vår livstid ökade just markant. En liten arg man har makten i sin hand. Ve oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar