fredag 18 november 2016

Tarvliga påhopp på kvinnor av män

Och där hände det igen. Moderaternas digitala kommunikatör Delmon Haffo kallade, i ett videoklipp på nätet, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hora...
Än en gång förminskas, förlöjligas och hånas duktiga och framgångsrika kvinnor med helt osakliga kränkande påhopp, och den här gången med ett ordval som är helt oacceptabelt.

Vart tog sakligheten vägen? Professionalismen? God samtalston och vanlig hederlig jävla uppfostran!? Ska det vara så svårt att behandla andra människor med respekt? Om Donald Trumps retorik och syn på kvinnor blir rådande i det politiska klimatet även i Sverige, då har vi sjunkit lågt. Så skrämmande lågt...

När jag gick i skolan så blev högstadiet en grogrund för taskig kvinnosyn (och människosyn) Sexistiska, homofobiska och rasistiska skämt var vardag, att bli tafsad på hände varje vecka. Om man sa ifrån himlade killarna med ögonen. Sa att man "överreagerade" och fick "tåla lite skoj" Om man ändå stod på sig klassades man som "manshatare" och "jävla feministbrud"

Så man bet ihop. Blev stentuff och hårdhudad. Tänkte att det var den rådande ordningen och det bara var att förhålla sig till den. Aktade sig för "sända ut fel signaler" En tjej som var klädd som en hora fick ju skylla sig själv om hon blev våldtagen...

Hur blev det så här? Jo man bara upprätthöll en världsmaktsordning som bestått i tusentals år. Kvinnan är det svagare könet. Kvinnan ska tiga i församlingen. Kvinnan ska bara vara dekorativ, tillmötesgående och hålla käften.

Jag vill att mina döttrar ska bli respekterade och uppskattade för sina egenskaper och kvalitéer som människor. Att man ska se dem som personer i första hand och inte som representanter för sitt kön. Jag vill inte att de ska behöva vara "duktiga", "söta" eller "snälla" istället för "starka", "karismatiska" och "framgångsrika".

Kan vi tillsammans arbeta för att ändra på det? Kan vi någon gång komma fram till att det är dina handlingar som definierar dig. Inte hur du ser ut, vilket namn du har, eller vilket kön du tillhör.

Kommer jag att få uppleva den dagen, då vi alla har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter att lyckas? Det arbetet måste vi alla hjälpas åt med. Att stärka varandra och hylla goda förebilder. Kampen för jämställdhet börjar med barnen, så låt oss hjälpas åt att fostra starka, öppna och toleranta individer som vågar säga ifrån när andra kränker, och som inte ställer upp på gamla sura könsmönster.

Framtiden är vår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar