fredag 17 juni 2011

Hoarding

Vet ni vad hoarding är? Det visste inte jag heller förrän tills igår.
Jag satt och slötittade på TV och zappade mig fram och tillbaka mellan kanalerna. Av en händelse kom jag att hamna mitt i ett program om människor med tvångssyndrom när det gällde att samla och göra sig av med saker. Syndromet Compulsive hoarding som ungefär kan översättas med tvångsmässigt samlande, eller samlarsjuka, där den som är drabbad inte kan förmå sig att göra sig av med någonting, trots att tingen saknar värde.
En äldre dam levde i ett fruktansvärt kaos med skit i högar och ja; det var just skit! När hon inte längre kom in på toaletten på grund av alla saker, påsar, petflaskor, burkar, papper, tidningar, leksaker, prydnadssaker etc så började hon använda vuxenblöjor som hon sedan lagrade omkring sig, fulla med urin och avföring...

Huset var fullt av ohyra och började ätas upp inifrån av urin och smuts. Stanken var outhärdlig och situationen uppmärksammades först när hon ramlade av sin toastol i köket och inte kunde ta sig upp. Räddningspersonalen fick bryta upp dörren för att rädda henne.
Då var hon i så dåligt skick att läkarna övervägde att amputera hennes ben som var helt sönderfrätta av urin och avföring och därtill angripna av bakterier och ohyra.

Visst är det märkligt... Hur en människa inte förmår att ens göra sig av med en använd blöja... Att inte kunna slänga ett kvitto, en tidning, en förpackning, burk eller flaska... Att uthärda att leva i en sanitär katastrof med skadedjur och insekter myllrande över avskrädeshögarna. Att inte kunna sova i en säng eller ens kunna nå sitt badrum och göra sina behov på grund av alla saker och allt skräp.

Och andra sidan myntet, där en människa inte klarar av att någonting är i oordning, att något står snett, är dammigt, eller inte sorterat efter storlek och färg. Att få ångest över ett gult blad på en krukväxt eller en tavla på sniskan. Kamma mattfransarna med liten kratta och gnida sönder alla ytor med sjuklig städ-iver, överdosera bakteriedödande medel och älska klorin, inte klara av att röra något utan vita bomullshandskar och duscha flera gånger om dagen. Sjukt åt andra hållet.

Tur att man är lite lagom pedant-slarvig och heeelt normal.. (!)

2 kommentarer:

  1. Jag lider själv av samma "syndrom" fast enbart när det gäller prylar o tidningar. Allt ifrån mobiltelefoner till stereo- o HiFi prylar till månadstidningar o tidskrifter. Det heter egentligen "patalogiskt samlande"

    SvaraRadera
  2. Att samla kan nog vara tillfredsställande, så länge det inte utgör ett problem. Svårigheten tycks vara att själv avgöra när samlandet har gått överstyr och faktiskt blivit ett problem som på verkar liv, hälsa och sociala relationer negativt.

    SvaraRadera