onsdag 24 oktober 2012

Den vältaliga språkfascisten

Är jag en språkfascist?
Sanningen är, att svaret du får, är helt beroende på vem du frågar. Retar jag mig på språkliga felaktigheter? Ja, ibland. Rättar jag andra människor som säger fel? Nej, det är en irriterande vana som bör undvikas. Jag knyter näven i byxfickan, biter ihop käkarna och försöker sudda bort den språkliga grodan ur mitt minne.

Dessutom är det skillnad på människor som missar grammatiskt eller använder uttryck fel. De som inte kan, eller är under upplärning måste givetvis få säga fel. Men de som mycket väl vet att de använder språket på ett felaktigt sätt, och ändå gör det, de retar mig till vansinne!

Med risk för att låta oerhört självgod, kan jag konstatera att jag redan när jag öppnade munnen för att prata som litet yngel, talade rent och grammatiskt korrekt på en gång. Ända sedan dess har språk, såväl talat som skrivet fascinerat mig.

I medierna misshandlas språket ibland till en grad som är löjeväckande. Som nu i veckan. En man försvann från sin arbetsplats i Billdal och polisen missade att leta i mannens bil som stod utanför. Organisationen Missing People hittade honom däremot i bilen. Men vad stod det på löpsedlarna?

-Död man återfanns i bagageluckan.

För det första är det hela en tragisk historia och hemsk för alla parter, men snälla nån! Man kan väl inte hitta någon i en bagagelucka!!?? I ett bagageutrymme kanske, men inte i själva luckan...

En långt vanligare missuppfattning är att det inte är någon skillnad på hon och henne, alternativt han och honom. Varför är en del människor så ovilliga att använda honom och henne? Eller det kanske löser sig nu när vi istället ska vara politiskt korrekta och använda det könsneutrala personliga pronomet "hen".

-Men herregud människa, har du inget annat för dig än att orka störa dig på sådana skitsaker, tänker ni kanske nu.

Och svaret är, att jag inte kan hjälpa det. Jag är så hårt drillad (eller skadad) så jag reagerar med ryggmärgen när jag hör eller läser hur språket misshandlas.
Jag kanske borde lära mig att tagga ner genom att laborera lite med grammatiken.

- Jag ringde han igår
- Det är hons jacka
.........

Nej, jag är ledsen, men det går inte. Den här tanten kommer alltid att rätta, men tyst för sig själv.

2 kommentarer:

  1. Hehe, vågar man skriva en kommentar :)

    SvaraRadera
  2. Jag har vissa språk-fascistiska drag själv också, och hade stor behållning av detta inlägg. Rent tekniskt skulle man kunna gömma en kropp I en bagagelucka om luckan är tjock nog och ihålig som på de flesta kombi-bilar, men så var väl inte fallet här så du har förstås helt rätt. Bra spanat!

    SvaraRadera