tisdag 22 september 2009

Psykologi - forskning och etik my ass!

Idag var det förläsning igen. Intressant som vanligt, men idag blev jag även riktigt upprörd och förbannad. Vi har kommit till ett avsnitt om personlighetspsykologi och gick igenom diverse olika teorier om hur man fångar en personlighet, dvs vad det är som gör att man beter sig på ett visst sätt. Det var många olika gubbar som genom åren kommit med olika teorier och tyvärr testade de sina teser på diverse makabra, oetiska och skrämmande sätt.
Vad sägs om att utföra ett experiment genom att ta en femårig pojke från ett barnhem och konstatera att han inte är rädd för råttor, varpå man visar gossen en råtta samtidigt som man frambringar ett väldigt högt och skrämmande ljud. Detta upprepas vid så många tillfällen så att pojken till sist utvecklar en panisk rädsla för, inte bara råttor utan allt som i någon mån påminner om en råtta. Pälsmössor, fluffigt hår etc. Den lille gossen hette Albert och när man utan framgång försökt att vända processen och få honom att inte vara skräckslagen vid åsynen av råttor, slängde man helt sonika ut honom på gatan och där avslutade han sitt liv som hemlös ett antal år senare... Allt för att bevisa funktionen av stimuli - respons.

Ett annat experiment som en samtida psykolog och forskare bedrev någon gång på 60-talet, gick ut på att stänga in en hund i en bur som var tvådelad. I den del där hunden befann sig hade man så fiffigt installerat elslingor i golvet. När man satte på strömmen betraktade man först hur hunden sprang runt i cirklar, tjutande och gnällande för att komma undan smärtan, för att sedan öppna luckan på mitten och låta hunden hoppa in i den del där det inte fanns någon ström. När man vant jycken vid denna ordning, skojade man till det genom att inte öppna luckan när strömmen slogs på. När hunden till sist insåg att det inte fanns någon väg undan smärtan av stötarna lade den sig ner och försökte uthärda. Efter ett antal tester öppnade man luckan igen och fann att hunden ändå låg kvar på det strömförande golvet utan att hoppa in i den del av buren som var säker. Detta fenomen fann man mycket intressant och kallade det inlärd hjälplöshet...

Vad sägs om djurplågeri?

Förbannade gubba-as! Nästa gång det ska testas kan de väl testa på varandra?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar