tisdag 29 september 2009

Att lura små barn...

När jag var liten fick jag av min mormor höra att:

1) Tungan blir svart om man ljuger
2) Blir man kall om rumpan får man blåskatarr
3) Gå utan mössa och vantar innebär lunginflammation
4) Vänder man ögonen ut-och-in kan de fastna
5) Om man badar efter man ätit får man kramp

Dessa förmaningar kan tyckas ganska harmlösa men för ett litet barn kan det vara en skrämmande tanke att ögonen kan fastna på insidan huvudet och att tungan svartnar vid alltför livlig fantasi.

En arbetskamrat till mig hade en pappa med ett märkligt sinne för humor. Han förklarade för henne att det kommit en ny lag som innebar att alla människor skulle få ett chip inopererat i pannan och var så övertygande att hon levde i fruktan en lång tid framöver att någon skulle skära upp hennes panna och sätta dit en bit elektronik. Flera år senare skrattade pappan gott vid minnet, utan att bry sig om den indignation och förtretelse detta för med sig för hans nu vuxna dotter.
En annan kollega berättade att de äldre eleverna i hans skola skrämde upp de små genom att berätta vad som skulle hända vid det stundande tandläkarbesöket om man inte gapade tillräckligt stort. Tredjeklassarna beskrev ingående hur tandläkaren då skar upp mungiporna på alla barn för att få en tillräckligt stor öppning att jobba i...

Den dagen klassen skulle på tandkontroll var det många små barn som hade ont i magen och nästan drog käkarna ur led i sin iver att gapa stort.

Det är fult att lura små barn. Harmlöst skoj kan man tycka, men barn har en benägenhet att faktiskt lita på de som är äldre. En fin egenskap som man inte bör ta ifrån dem alltför tidigt tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar