tisdag 23 mars 2010

Fyrklövern - vägen till lycka

Har ni tänkt på vad som gör oss nöjda, glada eller rentav lyckliga?
Som jag ser det är det fyra övergripande saker i våra liv som måste fungera tillfredsställande för att kunna uppnå förnöjsamhet. De fyra (med valfri rangordning) är:
  • Hälsa
  • Privata relationer
  • Jobb
  • Boende

Om någon av dessa fyra inte fungerar, kan man ändå klara sig ett tag, ungefär som att man stöttar upp ett bord där ett ben är trasigt. Men i längden är det förödande...

En god hälsa är ingen självklarhet men uttrycket: "Hälsan tiger still" säger allt. Man tar sin goda hälsa för given fram till den dag när man inte längre har den.
Privata relationer kan innefatta familj, vänner och livskamrat. Om du varken har familj, vänner eller partner är livet för oss flockdjur i längden inte så meningsfullt.
Om du vantrivs på ditt jobb eller inte har något arbete alls att gå till, drar det ner ditt lycko-index tämligen markant.
Och slutligen; om du inte trivs där du bor, kan du bara kompensera det ett tag, sedan drar det ned dig. Att bo i fjärde hand på ett rivningskontrakt eller ute på en lerig åker när du egentligen längtar efter stadens puls är inte kul...

Så hur många av oss har fyra stabila och väl fungerande ben? Hur många har du? Tre av fyra? Jag skulle tro att de flesta av oss längtar och strävar efter fullkomlighet. Vi vill så gärna få skruva fast det sista benet och sedan jobba på att förbättra och utveckla vår fyrklöver.

Så vad ska du göra för att få bordet i balans?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar